top of page

Hvordan leve godt og lenge?

Har du ofte lurt på hva hemmeligheten bak hvordan leve godt og lenge er? I denne artikkelen ønsker vi å innvie deg i hva vi mener de reelle faktorene består av og kunne hjelpe deg på vei mot et slikt liv.Jeg har stor beundring for de som ikke bare lever lenge, men de som også fortsetter å ha et ungt sinn, er sunne og friske og fulle av glede og entusiasme. De handler jo ikke bare om det å leve så lenge som mulig, men om å nyte livets ferd med god helse og godt humør.


Hollywood legenden Kirk Douglas (101) sier han nådde 100 år takket være sine gode vaner og sitt positive syn på livet .

Jeg kan jo selv se på min egen mor som med sine 86 år ikke bruker et eneste medikament (rart at det i seg selv skal være så unikt, men slik har det nå blitt..) og er en meget vis og innsiktsfull person. Hun er den vi i vår familie går til når vi trenger råd eller noen som bare kan lytte.


I noen kulturer har eldre fremdeles rådgiverrollen og er respekterte. De eldre blir bedt om å lytte til de yngre sine problemer og sorger, for så å veilede dem videre. Det å føle at andre trenger deg, gjør at du forlanger mer av deg selv og derved også holder deg mer oppegående. Men det er ikke bare det aspektet som viser seg å være viktig for å holde på livsgnisten. Det å ha et sosialt nettverk, mennesker som bryr seg og følelsen av tilhørighet gjør at livet er verdt å leve.


I tillegg er det vel ikke noen overraskelse at litt trim hjelper til å holde oss i vigør. Spesielt gunstig er det dersom vi gjør forskjellige aktiviteter sammen med andre. Da får vi kombinert trening med det sosiale behovet. En skikkelig vinn-vinn situasjon.


Hollywood legenden Kirk Douglas (101) sier han nådde 100 år takket være sine gode vaner og sitt positive syn på livet. them.


Hva har de som blir riktig så gamle (på en bra måte) til felles mon tro? Her er noen av de viktigste årsakene:


Fortsett og bevege deg

Det å bli gammel burde ikke være noen unnskyldning for å bli passiv. Det er like viktig, hvis ikke viktigere å fortsette å bevege seg, ikke bare for velvære i kroppen, men for den mentale helsen vår. Kanskje liker du yoga, sykling, dans, eller rett og slett fine gåturer ute i naturen. Gjør det som passer best for deg, bare du unngår et passivt og sedat liv.

Tao Porchon-Lych (født i 1918) er et herlig eksempel på livsglede og inspirasjon. Hun er en av vedens eldste yogalærere (startet som lærer i 1967) og holder fremdeles koken.Sunt kosthold

Det som også hjelper til å ha et godt liv med kvalitet, er et balansert kosthold. Et studie gjort av universitetet i Georgia på mennesker som lever til de er over hundre år, viser at disse menneskene spiser en høyere prosent av ”carotenoides” (gulerøtter, spinat, tomat, etc.) og fisk flere ganger i uken (mye omega 3). De har også som vane å spise frokost. De har ikke vært igjennom store vektsvingninger eller vært med på ekstreme dietter. I tillegg var de ikke-røykere og mennesker som ikke drakk alkohol i store mengder. Enda en fellesnevner for denne gruppen er at de har et lavt forbruk av rødt kjøtt, sukker og melkeprodukter.


Mental bevegelse

De som lever lengst, er vanligvis mennesker som ikke grubler mye over problemer, men tvert om er flinke til å glede seg over de små tingene i livet. De lever et rolig, men likevel aktivt liv og har et åpent sinn. De liker å lære nye ting (lese, reise, språk), noe som hjelper til å trene hukommelsen og hjernen.å bli gammel burde ikke være noen unnskyldning for å bli passiv.


Sosialt nettverk og glede

De som oppnår en høy alder, er vanligvis mennesker som kjenner kjærlighet og nærhet til venner og familie rundt seg. Det er viktig å være i kontakt med andre og å sørge for å ha og ikke minst fortsette å bygge et godt nettverk. Mange blir ensomme med alderen, da flere og flere medmennesker faller fra. Da er det viktig å vite hva man kan gjøre for å finne nye, fine mennesker å dele gleder og latter med. Dette er noe av det Best Age er mest opptatt av. Vi skal ikke behøve å bli ensomme. Noe annet som er påfallende med de som lever lenge, er at de har godt humør og har en avslappet holdning til livets hendelser.


Bevissthet rundt helsen

En annen ting som er viktig, er det å lytte til kroppen og å kjenne etter når du burde ta en tur til legen. Det å sjekke helsen er alltid viktig, men når kroppen blir eldre, kan det oppstå utfordringer som er typiske etter hvert som vi blir eldre.


Sonja Jensen

82 views

Recent Posts

See All
bottom of page